Un acte commemora els 40 anys del programa de beques de DIPLOCAT

Albert Salamé

La celebració coincideix amb la posada en marxa de la Xarxa Alumni

El Patronat Català Pro Europa va convocar les primeres beques per fer estudis europeus a l'estranger l'any 1983, un any després de la seva creació i tres anys abans que entrés en vigor l'adhesió de l'Estat espanyol a la Comunitat Europea. El Patronat original va anar evolucionant i canviant de nom, primer a Patronat Catalunya Món l'any 2007, i després a  l'actual DIPLOCAT l'any 2012. Durant tots aquests anys, el programa de beques s'ha mantingut i s'ha ampliat, tant pel que fa al nombre de beques atorgades com als àmbits d'estudi i la dotació econòmica. A dia d'avui, un total de 318 estudiants catalans s'han beneficiat d'aquestes beques.

Per commemorar el 40è aniversari del programa de beques de DIPLOCAT, ahir dijous va tenir lloc a Barcelona un acte de celebració a la Casa de Convalescència de la UAB. Va ser un acte que va combinar el format acadèmic i el festiu, dividit en dues parts. La presentació va anar a càrrec d'Elisabet Moragas, cap de Projectes sènior de DIPLOCAT i responsable del programa de beques des de fa molts anys. Moragas va explicar que aprofitant l'aniversari també s'ha posat en marxa la Xarxa Alumni DIPLOCAT. L'objectiu de la xarxa és ser un punt de trobada dels professionals que treballen en l'àmbit de les relacions internacionals i han gaudit d'una beca o programa de formació de DIPLOCAT. Per poder formar-ne part cal haver estat becari, haver participat en una de les cinc edicions del Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior (MDAE) o haver fet una estada en pràctiques al consorci. A data d'avui, la xarxa compta amb un total de 153 persones inscrites. Es tracta de professionals amb trajectòries diverses però un perfil i objectiu comú, que és la projecció internacional de Catalunya.

A continuació, el professor Nick Cull, catedràtic de Diplomàcia Pública a la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i membre del Consell Assessor de DIPLOCAT, va parlar sobre la importància de la diplomàcia pública i el paper que hi poden jugar els exalumnes. Cull va parlar de la credibilitat i la confiança que infonen les xarxes d'exalumnes, de l'esperit de col·laboració que hi impera i de com poden ser una font molt valuosa de contactes per a una entitat o per a un país.

Després va arribar el torn de les experiències personals i Elisabet Moragas va demanar a tres exbecaris que expliquessin als assistents quina influència havien tingut les beques per a la seva carrera professional i personal. Joaquim Llimona va explicar que va demanar la beca l'any 1983 perquè va veure un anunci al diari i que aquesta va marcar de manera inequívoca la seva llarga carrera posterior de dedicació a les relacions internacionals, fins arribar a l'actualitat. També Blanca Salas i Màriam Lufti van dir que les beques que van rebre van determinar les seves carreres professionals, i més enllà dels coneixements adquirits van destacar sobretot la importància dels contactes que van fer, les competències que van aprendre i el creixement personal que els va implicar.

El secretari general del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea, Bernat Costas, va cloure la primera part de l'acte amb paraules d'agraïment cap a DIPLOCAT per la feina feta i amb el compromís del Govern per continuar donant suport a aquests ajuts, que complementen altres actuacions com les Beques Canigó Francesc Vendrell o el recentment aprovat cos d'acció exterior i Unió Europea de la Generalitat. Finalment, els assistents van poder gaudir de l'actuació musical del grup Malalletra i d'un petit refrigeri per propiciar les retrobades i els contactes.

DIPLOCAT disposa des de l'any 1983 d'un programa de beques per realitzar estudis de màster a l'estranger en l'àmbit de les relacions internacionals i, des de l'any 2017, també ofereix ajuts per realitzar estudis euromediterranis al Campus de Natolín del Col·legi d'Europa, a Polònia. Els àmbits d'estudi són molt diversos i inclouen la seguretat, política i gestió cultural, estudis econòmics europeus, dret europeu, dret internacional públic, desenvolupament internacional, estudis interdisciplinaris europeus, arbitratge internacional, i afers transatlàntics, entre d'altres.