L’humanisme digital, una eina per posar la tecnologia al servei de les persones respectant el medi ambient

Aquest ha estat el tema de la quarta i última xerrada del cicle "Noves tecnologies i humanisme digital", organitzat per Casa Amèrica Catalunya i DIPLOCAT

Aquest dijous 14 de desembre ha tingut lloc l'última xerrada del cicle "Noves tecnologies i humanisme digital", organitzat per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de DIPLOCAT. Es tracta d'una sèrie de quatre xerrades per parlar de temes com la simbiosi entre la intel·ligència humana i l'artificial, el control de la tecnificació de les nostres vides i l'equilibri entre la innovació tecnològica i l'ètica humana.

En aquesta ocasió, el tema principal era l'humanisme digital i com les noves tecnologies poden ser una eina pel benefici humà en el sentit més extens i igualitari possible. Han format part de l'acte Luisa Velasquez, estudiant colombiana del Màster en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya i amb experiència en Comunicació Digital, i Leandro Navarro, llicenciat en Enginyeria de Telecomunicacions, professor de la UPC i expert en economia circular, sistemes i algorismes distribuïts, sostenibilitat de les TIC i treball en xarxa. Ambdós ponents han remarcat la importància d'adoptar una perspectiva holística i sostenible pel que fa al consum de les noves tecnologies.

Velasquez ha començat la xerrada introduint el concepte d'humanisme digital i la seva aplicació. Ha destacat que l'humanisme digital té en compte els valors i principis humans i que és essencial que la tecnologia no els sobrepassi, sinó que sigui utilitzada com una eina al servei de les persones, d'una manera igualitària i amb una visió sostenible pel medi ambient.

Segons Velasquez, la tecnologia ens ofereix mecanismes que ens faciliten la presa de decisions en molts àmbits. Aquesta ens permet tenir la informació necessària per prendre decisions conscients i sostenibles respecte l'impacte perjudicial que pot tenir. També ha remarcat el paper clau de la tecnologia quant a l'ajuda que pot donar en sectors com l'educació i la salut mental i ha destacat la importància de preguntar-se com actuem i quina eina utilitzem per millorar el nostre entorn, no només a nivell individual, sinó també de manera col·lectiva.

Navarro ha començat cridant l'atenció del públic dient que s'ha de ser conscient que les tecnologies avancen cada dia i que "el passat és obsolet". Ha emfatitzat que és important que tots tinguem les necessitats mínimes cobertes, però que això xoca amb els recursos limitats existents al planeta i genera conseqüències negatives com l'extinció de certs minerals i el deteriorament del medi ambient. Per això recomana sortir de la "bombolla verda" en què habitem i conèixer els impactes que la tecnologia que usem té en altres països i en l'entorn, així com valorar les iniciatives sostenibles que defensen el seu reciclatge i la seva reutilització.

En general, ha expressat que creu que entendre la complexitat del món en el que vivim està bé, però que això ens "condemna a ser sol espectadors". És per això que ha convidat el públic a esdevenir actors apoderats per prendre decisions conscients i transformar les seves idees en accions.

En un món on les tecnologies estan presents a la majoria dels àmbits de les nostres vides, és essencial ser conscients que són una eina per millorar el nostre entorn, i que per això cal adoptar una visió humanista i crítica, acompanyada d'un consum responsable.