Diplocat i el CADS organitzen una jornada internacional sobre sistemes alimentaris sostenibles

Els consellers Alfred Bosch i Teresa Jordà han inaugurat l’acte al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, acompanyats de la secretària general de Diplocat

El recinte modernista de Sant Pau a Barcelona ha acollit aquest divendres la conferència internacional sobre sistemes alimentaris sostenibles 'Mengem Futur'. L'acte, organitzat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), ha reunit experts europeus en l'àmbit de la seguretat alimentària. El conseller d'Acció Exterior, la consellera d'Agricultura, i la secretària general de Diplocat han inaugurat la jornada.

En l'obertura de la jornada, Alfred Bosch ha recordat que posar fi a la fam és el segon objectiu que han fixat les Nacions Unides per al 2030 i, en aquest sentit, ha posat de relleu que amb el Pla nacional per a l'Agenda 2030 es vol "posar fi a la pobresa, lluitar contra les desigualtats i protegir el planeta". El conseller també ha fet esment de l'Acord nacional per a l'Agenda 2030, un text que s'està creant de manera participativa i que servirà per crear una aliança d'actors públics i privats: "Estem teixint una comunitat de persones i d'organitzacions compromeses a construir un futur millor amb l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible".

La consellera Teresa Jordà ha remarcat la necessitat d'abordar "una nova política alimentària de país cogestionada, amb aquesta governança republicana que ens identifica, entre el Govern, el sector i els ciutadans, per assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya dins del marc d'un sector agroalimentari sostenible". També ha recordat que el Departament d'Agricultura ha reactivat el Consell Català de l'Alimentació "amb la voluntat que esdevingui el Parlament de l'alimentació a Catalunya i amb l'objectiu d'assolir el Pacte Nacional per a la Política Alimentària del país, que ha de ser l'instrument per ordenar l'agenda política en matèria de política alimentària".

D'altra banda, la secretària general de Diplocat, Laura Foraster, s'ha mostrat convençuda que la sostenibilitat del sistema alimentari  "és i serà un dels grans temes de l'agenda política mundial de les properes dècades". En nom del CADS, Joan Vallvé, exconseller d'Agricultura, ha defensat que "cal fer els passos necessaris per garantir que la població de Catalunya, a mitjà i llarg termini, tingui accés físic i econòmic a una alimentació suficient, innòcua i nutritiva per a una vida activa i saludable". El director del CADS, Arnau Queralt, també ha recalcat que "allò que mengem avui, les decisions que prenguem en política alimentària, afectaran directament el nostre futur".

Al llarg de la jornada, experts europeus en l'àmbit de la seguretat alimentària i la sostenibilitat han presentat les seves anàlisis i els seus reptes i han fet propostes per superar-los. La primera a intervenir ha estat Marta G. Rivera-Ferre, directora de la Càtedra en Agroecologia de la Universitat de Vic, que ha participat en un informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides. Rivera-Ferre ha alertat que "el sistema alimentari en el seu conjunt, incloent la producció agrària, l'elaboració, el transport, la venda, el consum i la gestió dels residus, és responsable de fins a una tercera part de les emissions globals de Gasos d'Efecte Hivernacle".

Seguidament ha pres la paraula Krijn Poppe, president del Grup d'experts independents de la Comissió Europea FOOD 2030, membre del Consell Holandès per al Medi Ambient i les Infraestructures. Segons Poppe, cal una transformació del sistema alimentari perquè sigui "més sostenible, resilient, responsable, divers, competitiu i inclusiu".

Alberto Garrido, catedràtic d'Economia i Política Agrària i Vicerector de Qualitat i Eficiència de la Universitat Politècnica de Madrid i membre del Grup de treball de Seguretat alimentària del Consell Assessor Científic de les Acadèmies Europees (EASAC) ha exposat de quina manera la recerca pot contribuir a resoldre els reptes de l'agricultura, l'alimentació i la nutrició. Garrido també ha posat de relleu la importància de "generar innovació tecnològica, social i institucional".
 
La conferència també ha comptat amb la directora del Centre de Polítiques Ambientals de l'Institut Finlandès de Medi Ambient, Eeva Furman que ha recordat que més de 820 milions de persones pateixen fam, mentre que més de 2.000 milions d'adults tenen sobrepès. Furman ha defensat que, per tal que el sistema alimentari global pugui satisfer les necessitats de tota la població de manera sostenible i equitativa, "tots els actors han de fer canvis substancials en les infraestructures, les polítiques i les normes".

El darrer en intervenir ha estat Peter Schmidt, president de l'Observatori del Desenvolupament Sostenible del Comitè Econòmic i Social Europeu. Schmidt suggereix que s'estableixi un grup de treball transversal que inclogui diverses Direccions Generals de la Comissió Europea, per a desenvolupar un Pla d'acció en sostenibilitat alimentària, mitjançant un procés de participació que inclogui diversos actors de la cadena alimentària, la societat civil i la recerca.

L'any 2050, la població mundial superarà els 9.800 milions d'habitants. La FAO preveu un increment del 60% en la demanda d'aliments a escala global, degut al creixement del nombre d'habitants, l'augment de poder adquisitiu d'àmplies capes de la població i el canvi de dieta associat a aquest increment de renda. Tot plegat, en un context en què els recursos naturals cada cop són més escassos i un canvi global està alterant el planeta. La situació ha portat moltes institucions internacionals a alertar del risc d'una crisi alimentària mundial de gran magnitud.