Regions de muntanya: entre el despoblament i la massificació

DIPLOCAT ha organitzat un debat virtual amb experts internacionals sobre reptes i sostenibilitat de les àrees muntanyoses

DIPLOCAT ha organitzat un nou Digital Talk multilingüe per explorar bones pràctiques internacionals: "Reptes per a les regions de muntanya a Europa: des del despoblament fins a la sostenibilitat". En aquest cas, la iniciativa parteix d'una proposta del Consell General de l'Aran, que és membre de DIPLOCAT, i de l'Ajuntament de Viella. Es tractava de comparar tres casos de diferents zones de muntanya d'Europa que destaquen per iniciatives recents en aquest àmbit, com són la Vall d'Aran, els cantons alpins de Suïssa i la Regió d'Occitània a França. L'objectiu era oferir respostes a una de les grans preocupacions actuals del món rural, especialment en les àrees de muntanya.  

Laura Foraster, secretària general de DIPLOCAT, ha donat la benvinguda als participants i ha destacat la importància d'aquest tipus de debats més especialitzats. Tot i que les darreres dades propiciades per la pandèmia, el teletreball i el replantejament de certes formes de vida, sembla que trenquen una mica la dinàmica de despoblament, el fenomen de la despoblació rural representa un dels principals reptes per a molts països desenvolupats. A més a més, queda dins l'Objectiu 15 de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, relatiu a la protecció de la flora i la fauna terrestres, i per tant representa no només un repte europeu, sinó mundial.

La moderació de l'acte ha anat a càrrec de Marcel·lí Pascual, director de la revista "Viure als Pirineus" i gran coneixedor de la realitat d'aquests territoris. Ha iniciat el debat plantejant diferents preguntes als ponents i al final hi ha afegit diverses reflexions i dubtes dels assistents. En primer lloc, ha demanat als ponents presentar la visió de les regions de muntanya des del territori concret i les institucions que representen. També els ha preguntat si combinar tots els aspectes que hi estan relacionats els sembla possible. Seguidament, i fent referència a la importància que ja el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, donava al turisme dels territoris de muntanya, els ha demanat quina opinió en tenen. Finalment, els ha preguntat quines mesures consideren necessàries per poder reduir la despoblació, convidant-los a aportar la seva pròpia visió estratègica i compartir alguns dels projectes que hagin desenvolupat o tinguin en ment.

Maria Vergés, síndica d'Aran, ha parlat en aranès i ha començat introduint la situació mediambiental del territori i també la institució del Consell General de la Vall d'Aran. A la Vall d'Aran s'hi ha produït una transformació molt gran, ja que durant molt de temps i fins als anys 60, quan va començar el turisme de neu, havia patit una gran explotació forestal. Pel que fa a la qüestió del turisme, ha defensat la diversificació de l'economia, que els permeti "viure i viure amb qualitat". Segons Vergés, cada territori ha d'afrontar el fenomen del despoblament de manera individualitzada. Per a ells, tot i que el model econòmic és important, l'atenció a les persones encara ho és més. Per tant, és fonamental disposar d'una administració i legislació adaptada a les zones de muntanya, que inclogui polítiques fiscals i de discriminació positiva, i que permeti anar a viure a les zones de muntanya a les persones que volen marxar de les ciutats.

Thierry Rebuffat, assessor del Gabinet de la presidenta de la regió francesa Occitània/Pirineus Mediterrània, responsable de gestió de territori, muntanya i zones rurals, ha iniciat el seu torn remarcant que la regió d'Occitània és molt gran i per tant, tot i que i ha problemàtiques compartides, també hi ha característiques i necessitats diferents a tenir en compte. Ha destacat la seva preocupació per l'èxode rural i ha parlat d'un pla estratègic, que anomenen "Pla de Muntanya", com a projecte que compta amb 8 objectius principals per reforçar necessitats i problemàtiques de les regions de muntanya amb l'objectiu fixat en l'any 2025. Rebuffat ha destacat la importància de ser més inclusius i pel que fa al paper del turisme, ha coincidit amb la síndica d'Aran que la clau de l'èxit està en diversificar totes les activitats durant les quatre estacions de l'any. Finalment, pel que respecta a la despoblació, ha destacat que és vital treballar les bones connexions, les infraestructures que actualment ja existeixen, les telecomunicacions i la bona qualitat de vida.

Fadri Ramming, secretari general de la Conferència governamental de cantons alpins de Suïssa, que està formada per 12 representants institucionals procedents de 8 cantons de muntanya, ha iniciat la seva intervenció explicant que les muntanyes ocupen el 43% del territori suís, però només hi resideix el 13% de la població. Per tant, si a les muntanyes no hi ha estructures sòlides i bones connexions que els permetin desenvolupar-se, és un problema important. Tanmateix, ha afegit que la Conferència de cantons alpins tracta temes molt diversos, que interessen a la majoria de ciutadans, com ara la millora de la gestió de l'aigua, el turisme, l'agricultura, les finances, etc. Respecte a la qüestió del turisme, ha destacat que és bàsic que les diferents ofertes siguin respectuoses amb el medi ambient.