El fons marí, protagonista del tercer debat del cicle Científiques pel Medi Ambient

Són xerrades amb mirada de dona sobre qüestions cabdals per a la preservació del planeta i de la vida

El cicle Científiques pel Medi Ambient, que Casa Amèrica Catalunya i DIPLOCAT dediquen enguany a la ciència mediambiental de Llatinoamèrica, continua amb el tercer debat en línia. Aquest cop serà per parlar sobre el fons marí, el proper 11 de maig a les 19.00h. El cicle inclou una sèrie de debats amb mirada de dona sobre les grans qüestions que en el futur seran eixos d'investigació científica per a la preservació del planeta i de les nostres vides. Els debats compten amb la participació de destacades investigadores llatinoamericanes i reconeguts divulgadors catalans.

En aquesta tercera sessió hi participen la biòloga xilena-alemanya, Verena Häussermann, que ha dirigit el Centre Científic Huinay a la Patagonia xilena i es investigadora associada de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso, i Josep-Maria Gili, Catedràtic investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

La pandèmia de la covid-19 ha posat al descobert la necessitat d'ocupar-nos més de la ciència ecològica, que investiga el benestar del planeta i els éssers que l'habiten. En els darrers anys, de forma accentuada, fenòmens naturals i emergències de nou encuny han trasbalsat el modus vivendi de les poblacions mundials, i els experts vaticinen un augment d'aquestes situacions si no revertim l'actual tendència a la globalització no sostenible.

El cicle Científiques pel Medi Ambient posa el focus en científiques que han brillat per la seva perseverança i èxit en la defensa d'algun àmbit d'investigació de la Naturalesa. Són dones que han esdevingut un referent en la seva matèria, que han creat escola de treball o han fet algun descobriment científic determinant, que han signat en destacades publicacions científiques i han rebut premis internacionals.

Les dues primeres sessions van comptar amb la participació de les científiques Antonieta Rojas de Arias, presidenta de la centenària Societat Científica del Paraguai (SCP) i Ana Sofía Varela, química investigadora de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), i els divulgadors Salvador Macip, doctor en Genètica Molecular i investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Antonio Cerrillo, Premio Nacional de Periodismo Ambiental 2004. En les properes sessions hi prendran part científiques com Claudia Suseth-Romero, guatemalenca inventora d'un mètode natural de descontaminació de l'aigua; Tatiana Espinosa, guanyadora del Jane Goodall Hope and Inspiration Ranger Award per la seva tasca a l'Amazònia; Brigitte Baptiste, directora de l'Institut d'Investigació de Recursos Biològics Alexander von Humboldt a Colòmbia durant vuit anys; i Yolanda Kakabadse, impulsora de la Declaració per a la Sostenibilitat Mediambiental a l'Amèrica Llatina. Les acompanyaran els divulgadors científics catalans Ramon Folch, David Bueno, Àlex Richter-BoixVladimir de Semir.

Podreu seguir el debat en directe mitjançant el següent enllaç a Youtube.