Diplocat coorganitza el 20è mercat internacional de documentals europeus i mediterranis

Més de 250 professionals d’arreu del món s’han donat cita a Sitges entre el 10 i el 13 d’octubre

El Mercat de Documentals Euromediterranis (MEDIMED) s'ha fet a Sitges per vintè any consecutiu i ha tornat a aplegar productors independents i televisions internacionals del món àrab i d'Europa amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi comercial i professional i promoure la coproducció a la Unió Europea i als països del sud de la Mediterrània (Magreb, Pròxim Orient i Turquia).
 
El treball dut a terme en les 19 edicions precedents ha convertit el MEDIMED en una cita reconeguda internacionalment per als professionals del documental. Enguany l'han coorganitzat l'Associació Internacional de Productors Independents de la Mediterrània (APIMED), presidida per la productora catalana Isona Passola i, per primer cop, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). També ha comptat amb el suport financer de l'ICEC català, l'ICAA espanyol, l'IEMed, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sitges. El director del certamen és Sergi Doladé.

Durant l'acte inaugural, Laura Foraster, secretària general de Diplocat, va explicar que  l'entitat que representa "afronta el repte d'entrar a formar part de l'organització del mercat amb molta il·lusió" i que "l'objectiu de promoure el diàleg intercultural, amb un èmfasi especial en l'àrea euromediterrània, és òbviament un objectiu compartit".

Més de 250 professionals

La 20a edició del MEDIMED ha tingut lloc del 10 al 13 d'octubre a l'Hotel Calipolis de Sitges, amb la participació de més de 250 professionals del sector del documental de tot el món, entre commissioning editors, compradors, distribuïdors i productors independents. Hi han estat presents més de 30 productores catalanes, membres de les associacions PAC i PROA.

En aquesta edició s'ha presentat un catàleg amb més de 500 títols documentals, produïts a 50 països de la regió euromediterrània, en què destaquen la temàtica social, els drets humans, la investigació periodística i les històries d'interès social. Entre ells, produccions catalanes com Beirut, la vie en rose (Èric Motjer), Glittering Misfists  (Iván del Campo), Peret. Yo soy la rumba (Paloma Zapata), El viaje de Javier Heraud (Javier Corcuera), Idrissa, crònica d'una mort qualsevol (Xapo Ortega), Operació Globus (Ariadna Seuba), i The Man Who Wanted To See It All (Albert Albacete).

Paral·lelament, el fòrum de Pitching ha presentat als 35 commissioning editors i distribuïdors un total de 27 projectes documentals de 16 països, que cerquen finançament internacional. Entre els projectes seleccionats destaquen dues produccions catalanes: Erasmus In Gaza, produït per Arpa Films, i The City Of Women, produït per Transparent Productions.

El format Speedy Pitch, ideat per MEDIMED per afavorir els projectes no seleccionats per al Fòrum però amb potencial creatiu, ha comptat amb uns altres 25 títols. Aquesta secció del mercat programa reunions individuals de 15 minuts de durada entre productors i els principals finançadors acreditats, amb l'objectiu d'oferir altres possibilitats de coproducció.

També s'han fet més de 1.000 reunions cara a cara entre els executius de televisió o distribuïdors i el centenar de productors, que participen amb un programa a la videoteca o amb un projecte seleccionat. Hi ha pres part destacats responsables de televisions d'arreu del món: TVC, TVE, History Channel Iberia, Movistar+, 2M (Marroc), Al Jazeera Documentary Channel (Qatar), Al-Arabia (Dubai), ARTE (França), AVROTROS (Països Baixos), BBC (Regne Unit), Cesca Televize (República Xeca), France Televisions (França), HBO (EUA), HRT (Croàcia), NHK (Japó), ORF (Àustria), RSI (Suïssa), RTBF (Bèlgica), SVT (Suècia), Telewizja Polska (Polònia), YLE (Finlàndia) i ZDF (Alemanya).

Fins ara, més de 400 projectes han trobat el finançament necessari a MEDIMED i alguns han resultat guardonats als Emmy, URTI, CMCA, Prix Europa o Gaudí i/o seleccionats en els festivals DOK Leipzig, DUBAI, Hotdocs, IDFA, i SHEFFIELD DOC FEST, entre d'altres.