MEDIMED 2021: arrenca una nova edició del mercat de documentals euromediterranis

Fotograma d'Aamelat Fotograma d'Aamelat (Els Films de l'Orient)

Coorganitzat per DIPLOCAT i amb format digital, enguany hi ha un bon nombre de documentals produïts a Catalunya

Avui comença la 22ª edició del MEDIMED DOC MARKET, que s'allargarà fins divendres i, igual que l'any passat, serà íntegrament en línia a causa de la crisi sanitària de la covid-19. Enguany el mercat allarga la durada, passant de tres dies a cinc, i la intensa agenda inclou diverses sessions de pitching per als projectes de documental que busquen finançament, una videoteca en línia per als documentals acabats, xerrades i conferències sobre diversos temes relaciones amb el sector audiovisual, i una infinitat de reunions entre productors, distribuïdors, commissioning editors i compradors de programes de televisió.

El principal objectiu de MEDIMED és posar en contacte productors independents amb televisions i plataformes audiovisuals, principalment europees i del sud de la Mediterrània (Magrib, Orient Mitjà i Turquia), a més de distribuïdors de tot el món, per facilitar l'intercanvi comercial i professional, així com per promoure la coproducció audiovisual. Sota la direcció de Sergi Doladé, MEDIMED s'ha convertit en una cita de reconegut prestigi a nivell internacional per als professionals del documental. MEDIMED està coorganitzat per APIMED (Associació Internacional de Productors Independents de la Mediterrània) i  DIPLOCAT, i compta amb el suport financer de la Generalitat de Catalunya i de l'ICAA, entre d'altres entitats.

En aquesta 22a edició s'han acreditat prop de 250 professionals de la indústria del documental, que representen una cinquantena de països. Entre ells s'inclouen 50 canals de televisió i plataformes audiovisuals, 20 distribuïdors i representants de festivals i altres mercats també dedicats al documental, com l'Italian Doc Screenings, Movies that Matter, FIPADOC, Sunny Side of the Doc, FID Marseille, Docs Lisboa, HOT DOCS, La Biennale, DocAviv i Cinema Verité Film Festival. Hi ha també acreditats alguns fons de finançament, entre els quals destaquen el Greek Film Centre (Grècia), copro (Israel) i el Doha Film Institute (Qatar).

Com a novetat, MEDIMED 2021 ha organitzat per al dimarts 5 un New Players Co-production Pitch. En aquesta nova secció, s'han seleccionat 13 projectes de països o regions amb baixa capacitat de producció, que es presenten a una trentena de productors europeus experimentats. Completen el programa de MEDIMED les Industry Talks, que es fam mitjançant la plataforma Zoom i estan obertes a tothom. La primera, el dilluns 4 a les sis de la tarda, porta per títol "Women Make Documentaries" i la presenten les cineastes Almudena Carracedo i Susana Guardiola.

Enguany cal destacar una notable presència al MEDIMED de documentals produïts o en fase de producció a Catalunya, entre els quals hi ha els següents: "The Non-Strike List" (Cultura i Conflicte); "A Sad and Vulgar Loner" (Grismedio); "Anxious in Beirut" (15L Films); "Paradise Travel" (Boogaloo Films); "Doconstructing André Malby" (Nanouk Films); "The Click Trap" (Polar Star Films); "The Tunnel" (The Big Story); "Aamelat" (Els Films de l'Orient); i "Dancing Madness" (Reporters com).