DIPLOCAT organitza un viatge de càrrecs electes a Suïssa per conèixer projectes de repoblació i reequilibri territorial

Es fa conjuntament amb la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i serveix per intercanviar experiències i bones pràctiques en la lluita contra el despoblament

Una delegació formada per nou alcaldes, càrrecs electes i tècnics de regions de muntanya i petits pobles poc habitats de Catalunya visita aquesta setmana el cantó suís del Valais per conèixer de primera mà diversos projectes d'innovació i reequilibri territorial de la zona. El viatge, que neix d'una iniciativa del grup de treball del món local de DIPLOCAT, significa la represa dels programes d'intercanvi de l'entitat en format presencial. En l'organització i desenvolupament del programa hi col·labora la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i el delegat Gabriel Boichat participarà en les diferents activitats.

Segons la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, que acompanya la delegació, "l'objectiu del viatge és crear vincles entre Catalunya i el Valais mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques en matèria de polítiques territorials i desenvolupament de zones amb baixa densitat de població". Els representants catalans tindran ocasió de conèixer els instruments que han posat en marxa les petites i mitjanes ciutats del Valais els darrers anys per tal que els seus ciutadans no en marxin o que fins i tot en vinguin de nous.

Els participants en el viatge són els següents:

  • Josep Bigorra i Llauradó / Membre Comitè Executiu Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Vilaplana (Baix Camp).
  • Mercè Bosch Romans / Alcaldessa de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) i vicepresidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
  • Àngela Cases Andreu / Consellera de Coneixement, Noves Tecnologies i Innovació de la Vall d'Aran.
  • Mateu Comalrena de Sobregrau i Esteve / Alcalde de Gallifa (Vallès Occidental) i secretari de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).
  • Carme Ferrer Cervelló / Alcaldessa de Senan (Conca de Barberà) i diputada delegada d'Ocupació i Emprenedoria i Agenda 2030 a la Diputació de Tarragona.
  • Mireia Huerta Sala / Responsable de Projecció Exterior i coordinadora de l'Oficina de Fons Europeus a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).
  • Omar Noumri Coca / Alcalde de Castelló de Farfanya  (La Noguera) i membre del grup de Treball Eines de Repoblament Rural.
  • Eduard Trepat Deltrell / Coordinador tècnic de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).
  • Mario Urrea Marsal / Alcalde de Torrebesses (Segrià) i president de l'Associació de Micropobles de Catalunya.

El territori català presenta densitats de població molt desiguals, amb ciutats i zones geogràfiques molt densament poblades, com Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com territoris amb densitats de població molt baixes. Catalunya es despobla en determinades zones concretes i, alhora, envelleix. El grup de treball del món local de DIPLOCAT va pensar que podia ser interessant visitar una regió suïssa amb reptes molt similars i que, des de fa diversos anys, treballa per desenvolupar solucions innovadores.

La pandèmia de la covid-19 ha facilitat nous mètodes d'implantació de xarxes de telecomunicacions al territori i la possibilitat de teletreballar des de qualsevol lloc. Tanmateix, la creació d'oportunitats fruit del nou context derivat de la pandèmia i el foment de les telecomunicacions no hauria de ser l'únic eix de treball per al futur. Entre els elements relacionats amb la lluita contra el despoblament hi ha la sostenibilitat ambiental de les activitats relacionades amb l'oci, l'extracció de recursos naturals o el desplegament de parcs per a la producció d'energies renovables, la manca d'oferta d'habitatges a les zones rurals, la dificultat d'accés als serveis sanitaris i educatius o les poques oportunitats de socialització.

Entre els temes que es tractaran aquests dies hi ha els següents:

  • Oportunitats que genera el desplegament de 5G i fibra òptica en zones muntanyoses i poc poblades.
  • Creació d'oportunitats econòmiques en el sector de la muntanya més enllà del turisme. Equilibri entre desenvolupament econòmic i sostenibilitat.
  • Creació i desplegament de polítiques de promoció de l'equilibri territorial per a la repoblació de zones despoblades, siguin muntanyoses o no.
  • Energies renovables: oportunitats i amenaces per als municipis de zones no urbanes, tant pel que fa als grans parcs com a l'autoconsum.

Aquest viatge és la cloenda d'una sèrie d'activitats que DIPLOCAT ha organitzat sobre el tema del despoblament i el reequilibri territorial, que van començar amb dues jornades telemàtiques sobre reptes i oportunitats de les regions de muntanya a Europa (maig 2021) i sobre el desplegament de la tecnologia 5G (juliol 2021) a les àrees rurals.