La biodiversitat, protagonista del sisè debat del cicle Científiques pel Medi Ambient

Són xerrades amb mirada femenina sobre qüestions cabdals per a la preservació del planeta i de la vida

El sisè debat del cicle Científiques pel Medi Ambient, que Casa Amèrica Catalunya i DIPLOCAT dediquen a la ciència mediambiental de Llatinoamèrica, tractarà el tema de la biodiversitat. Serà el proper 1 de desembre, a les 19 hores, a la seu de Casa Amèrica Catalunya (c/Còrsega, 299, entresòl), i es podrà seguir tant de manera presencial com a distància. El cicle inclou una sèrie de debats amb mirada de dona sobre les grans qüestions que en el futur han de ser eixos d'investigació científica per a la preservació del planeta i de les nostres vides. Els debats compten amb la participació de destacades investigadores llatinoamericanes i reconeguts divulgadors catalans.

En aquesta sisena sessió hi participa la biòloga colombiana Brigitte Baptiste, doctora 'honoris causa' en Gestió Ambiental per l'Institut Universitari de la Paz i creadora del concepte Ecologia Queer, segons el qual la natura és un escenari obert al progrés de visions no convencionals, amb la finalitat que els processos de la fauna i la flora no passin desapercebuts sota una visió homogènia. La seva transexualitat és una mostra clara del seu pensament. L'acompanyarà Vladimir de Semir,  periodista i professor universitari especialista en comunicació científica i mèdica, actual president del Consell Assessor i del Consell Social del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra.

Al regne vegetal, es calcula que un 12% de les espècies conegudes estan amenaçades. Hi ha consens sobre el fet que aquestes pèrdues es deuen a l'activitat humana, incloent-hi la destrucció directa de plantes i el seu hàbitat. A més, aquesta reducció de la biodiversitat provocada per l'home té conseqüències directes sobre els éssers humans: n'afecta la seguretat alimentària i també la salut. En els darrers anys, de forma accentuada, fenòmens naturals i emergències de nou encuny han trasbalsat el modus vivendi de les poblacions mundials, i els experts vaticinen un augment d'aquestes situacions si no revertim l'actual tendència a la globalització no sostenible.

El cicle Científiques pel Medi Ambient posa el focus en científiques que han brillat per la seva perseverança i èxit en la defensa d'algun àmbit d'investigació de la Naturalesa. Són dones que han esdevingut un referent en la seva matèria, que han creat escola de treball o han fet algun descobriment científic determinant, que han signat en destacades publicacions científiques i han rebut premis internacionals.

Les cinc primeres sessions han comptat amb la participació de les científiques Antonieta Rojas de Arias, presidenta de la centenària Societat Científica del Paraguai (SCP) , Ana Sofía Varela, química investigadora de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), Verena Häussermann, directora del Centre Científic Huinay i investigadora associada de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso, Claudia Suseth Romero, que ha desenvolupat un mètode natural de descontaminació biològica de l'aigua que també es pot aplicar a construccions urbanes i industrials, i Tatiana Espinosa, enginyera forestal peruana que lluita per protegir el bosc amazònic a la conca del riu Las Piedras, a Madre de Dios, i els divulgadors Salvador Macip, doctor en Genètica Molecular i investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Antonio Cerrillo, Premio Nacional de Periodismo Ambiental 2004, Josep-Maria Gili, Catedràtic investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, el reconegut biòleg, ecòleg, professor i botànic Ramon Folch, i Àlex Richter-Boix, amb quinze anys d'experiència en el camp de la investigació en l'àmbit de l'ecologia. La darrera sessió i cloenda del cicle que tindrà lloc a inicis del 2022, comptarà amb la participació de Yolanda Kakabadse, impulsora de la Declaració per a la Sostenibilitat Mediambiental a l'Amèrica Llatina i el divulgador científic català, David Bueno, doctor en biologia i professor de genètica a la Universitat de Barcelona i guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica l'any 2010.

El debat també es podrà seguir mitjançant el canal de Youtube i el Facebook live de Casa Amèrica Catalunya.