Diplocat debat sobre cultura i preferències a París

La Paris School of Economics ha acollit aquest divendres la primera activitat de Diplocat a l'estranger després de la seva reactivació el passat mes d'abril

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), ha organitzat aquest divendres, 15 de novembre, juntament amb la Delegació del Govern a França i la Paris School of Economics un debat sobre Cultura i preferències. A la trobada hi han participat catedràtics i professors d'equips de recerca d'universitats i institucions acadèmiques catalanes i franceses.

Aquesta jornada ha significat la represa de les activitats de diplomàcia pública de Diplocat fora de Catalunya. Segons la secretaria general de Diplocat, Laura Foraster, "reactivem la diplomàcia acadèmica per promoure la reflexió i l'anàlisi sobre la realitat europea, alhora que impulsem de nou aliances entre Diplocat i les entitats membres, en aquest cas les universitats catalanes, amb homòlegs internacionals".

El debat ha girat a l'entorn dels lligams i relacions entre la cultura, la identitat, les polítiques socials i l'economia, i com cada element es veu afectat per l'acció dels altres. Les ponències han abordat temes com per exemple el poder de les polítiques socials per canviar la societat, la relació entre identitat cultural i atur, el paper dels mitjans i el llenguatge en el tractament de temes com la immigració i el terrorisme i els seus efectes en el turisme, o la relació entre la identitat nacional i les preferències polítiques mitjançant l'esport, d'entre d'altres.

Com a exemple d'aquesta interacció entre identitat i esport, Martín Fernández-Sánchez, de la Paris School of Economics, ha remarcat que "els triomfs del futbol poden fomentar el sentiment d'identitat d'una regió i aquest efecte es tradueix en preferències polítiques reals", en referència a la vinculació del Futbol Club Barcelona amb Catalunya.

La sessió ha començat amb la benvinguda del delegat del Govern a França, Daniel Camós, el director de Relacions Internacionals de la Paris School of Economics, Andrew Clark, i la secretària general de Diplocat, Laura Foraster. A continuació, han tingut lloc les sessions acadèmiques en una jornada de matí i tarda amb la participació d'acadèmics de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Paris School of Economics, SciencePo i el Institut for Economic Analysis de Barcelona (IAE-CSIC).