DIPLOCAT organitza un viatge a Lisboa i Porto per conèixer la cara oculta del miracle portuguès

És una iniciativa que es fa conjuntament amb la Delegació del Govern de Catalunya a Portugal i servirà per conèixer de primera mà diverses polítiques socials en l'àmbit laboral i de l'habitatge

Una delegació formada per càrrecs electes i tècnics de diverses entitats que formen part de DIPLOCAT (UGT, CCOO, Taula d'entitats del Tercer Sector Social, i ajuntaments de Lleida, Barcelona i Tarragona) viatjaran de dimecres a divendres a Portugal per conèixer de primera mà diversos projectes de l'àmbit de les polítiques socials. Des de fa anys, els experts econòmics parlen del "miracle portuguès" per referir-se al seu creixement econòmic, però Portugal tampoc s'escapa dels efectes negatius de fenòmens com el turisme o l'actual pandèmia sanitària.

Igual com passa a Catalunya, a Portugal el turisme també és alhora motor de creixement i font de problemes en àmbits com l'ocupació laboral i el creixement urbà: temporalitat, estacionalitat i precarietat del mercat de treball per una banda, i dificultat d'accés a l'habitatge a les grans ciutats, interferències en el mercat de lloguer, i gentrificació i expulsió dels residents amb menys recursos per l'altra. La pandèmia de la covid-19, que ha trastocat de dalt a baix el sector turístic, pot ser una ocasió per replantejar certes polítiques i models de ciutat, que actualment s'estan debatent arreu del món.

L'organització d'aquest viatge, que neix arran d'una proposta d'UGT de Catalunya, va a càrrec de DIPLOCAT i la Delegació del Govern de Catalunya a Portugal. El delegat Rui Reis participarà en les diferents activitats. La secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, que acompanyarà la delegació, explica que l'objectiu del viatge "és crear vincles entre Catalunya i Portugal mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques" i que les similituds entre els dos països "poden fer que descobrim mútuament solucions interessants per a problemes semblants".

Els participants en el viatge són els següents:

  • Camil Ros Duran / Secretari general d'UGT de Catalunya 
  • Mariana Isla Viale / Responsable de l'àrea Internacional a UGT de Catalunya
  • Aurora Huerga Barquin / Secretària de Política Territorial i Migracions de CCOO de Catalunya
  • Francisco Galvan Fernández / Responsable d'Hostaleria i Turisme de la Federació de Serveis de CCOO de Catalunya
  • Roger Civit Carbonell / Director de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
  • Sira Vilardell Canal / Vicepresidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
  • Miquel Pueyo París / Paer en cap de l'Ajuntament de Lleida
  • Marýama  Sall / Regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de l'Ajuntament de Lleida
  • Raquel Gil Eiroá / Comissionada de Promoció de l'Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona
  • Àfrica Cardona Gilbert / Sotsdirectora executiva d'Estratègies de Foment d'Ocupació a Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona)
  • Jordi Fortuny Gunart / Primer tinent d'alcalde i regidor de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Tarragona

Entre les activitats programades per als tres dies que dura el viatge hi ha reunions institucionals amb els ajuntaments de Lisboa i Porto, contactes amb els principals sindicats portuguesos (UGT i CGTP) i trobades amb diferents representants de la societat civil (associacions, ONGs, acadèmics i experts en urbanisme).