Debat literari a Barcelona entre dos escriptors llatinoamericans

En un acte que forma part de la col.laboració entre Casa Amèrica Catalunya i Diplocat

Els escriptors llatinoamericans Jordi Soler (Mèxic, fill de catalana exiliada) i Héctor Abad Faciolince (Colòmbia) han reflexionat sobre el paper dels personatges secundaris en les obres literàries en un acte que s'ha fet aquest vespre a la seu de Casa Amèrica Catalunya a Barcelona. La periodista Olga Merino ha moderat la vetllada literària, organitzada conjuntament per Diplocat i Casa Amèrica Catalunya.

Els dos autors han reflexionat sobre la importància de donar llibertat a la seva imaginació mentre escriuen les seves obres. Per Héctor Abad, el més important és trobar un to general a la narració. Per la seva banda, Jordi Soler ha parlat de la importància del paisatge selvàtic en les seves obres, com a protagonista fins i tot de les novel·les. En general, tots dos han coincidit que els personatges de les seves obres van apareixent a mesura que van escrivint i alguns al final no surten en el llibre final, tot i que se'ls poden reservar per a altres publicacions.

Durant la vetllada, Soler i Abad també han parlat de la seva relació amb les xarxes socials. Per Abad les xarxes socials són devastadores, tot i que abans havia arribat a pensar que alliberarien el món. Jordi Soler, en canvi, ha afirmat que usa Twitter com a font d'inspiració, tot i sent conscient que el seu perfil personal no és la realitat, sinó una antologia de la realitat.

El darrer llibre publicat per Jordi Soler es "Usos rudimentarios de la selva" (Alfaguara, 2018). Pel que fa a Héctor Abad, el seu darrer llibre es "Una bolita plateada" (Mesa Estándar, 2018), que és també el primer llibre de literatura infantil que escriu.