I Setmana Iberoamericana dels Horaris i el Temps: el dret al temps com a dret ciutadà

DIPLOCAT i la BTUI inauguren les jornades, que tenen un format bàsicament virtual

Ahir es va inaugurar la I Setmana Iberoamericana dels Horaris i el Temps, organitzada per DIPLOCAT i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), que fins al proper 22 de setembre aplegarà experts en polítiques del temps i representants polítics i de la societat civil iberoamericans.

En l'acte inaugural, Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT, va presentar l'entitat i va explicar que els darrers anys s'ha aconseguit situar el tema dels usos del temps en el debat ciutadà i en l'agenda de la majoria d'institucions públiques de Catalunya, amb l'exemple de Barcelona com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps. Segons Foraster, "el dret al temps incideix de ple en les nostres vides, en la nostra felicitat, en el nostre benestar, en la conciliació de la vida familiar, personal i laboral, en el rendiment, en la coresponsabilitat i l'equitat de gènere, i fins i tot en la sostenibilitat energètica".

Per la seva banda, Marta Junqué, co-coordinadora de la BTUI, va plantejar el repte de fer arribar aquest debat arreu del món, motiu pel qual ara s'han organitzat aquestes jornades centrades a l'Amèrica Llatina. Junqué va convidar els participants a signar la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps, "com a punt de partida a una estratègia comú sobre el dret al temps".

A continuació va tenir lloc un debat inaugural sobre "La clau de la felicitat: el dret al temps", amb la participació de Sara Berbel Sánchez, gerent municipal de l'Ajuntament de Barcelona; Carl Honoré, portaveu de Slow Movement; i Ana Maria Tribin, especialista en política pública del Programa de Desenvolupament de Nacions Unides. També hi va haver una sessió sobre recerca i polítiques públiques del temps a Argentina, amb Diego Golombek, director del Laboratori Interdisciplinari del Temps i l'Experiència (LITERA) de la Universitat de San Andrés, i Gonzalo Iparaguirre, conseller argentí de Recerques Científiques i Tècniques.

La setmana compta amb cinc sessions més sobre les temàtiques següents:

Entre els experts que participaran a les sessions programades hi ha, entre d'altres, Linda Maguire, directora regional adjunta del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament per a Llatinoamèrica i el Carib; Guillermina Martín, Team Leader de l'Àrea de Gènere del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament per a Amèrica Llatina i el Carib; Joaquín Pérez Rey, secretari d´Estat d´Ocupació i Economia Social del Govern espanyol; Diana Parra, subsecretària de la Cura i Polítiques d'Igualtat de l'Alcaldia Major de Bogotà; Carolina Miranda, representant de la Divisió d'Afers de Gènere de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib; Laura Pérez, regidora de l'Ajuntament de Barcelona; i Núria Vergès, directora general de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu de les jornades és sensibilitzar la ciutadania i les institucions polítiques, econòmiques i socials sobre la importància i els beneficis de reconèixer i garantir el dret al temps com un dret de ciutadania. Aquestes són les primeres jornades de sensibilització sobre polítiques del temps a Amèrica Llatina. La major part de les sessions seran virtuals i en castellà.

Al llarg de la setmana és compartiran bones pràctiques de polítiques del temps que s'estan duent a terme en altres municipalitats i regions que formen part de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals de Polítiques del Temps, per aconseguir noves adhesions a la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps i a l'esmentada xarxa.

Aquesta iniciativa compta també amb la col·laboració de l'oficina regional de Llatinoamèrica i el Carib del Programa de Desenvolupament de Nacions Unides (PNUD), la Universitat de San Andrés (Argentina) i l'Associació Iberoamericana de Bancs del Temps i els municipis iberoamericans de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals de les polítiques del temps.

Programa i inscripcions.