Nova edició de la Barcelona Science and Technology Diplomacy Summer School

Ha tingut lloc de l'1 al 15 de juliol de forma telemàtica

DIPLOCAT conjuntament amb SciTech DiploHub, l'IBEI, el CIDOB, el Barcelona Supercomputing Center, l'Ajuntament de Barcelona i la Unió per la Mediterrània han organitzat, de nou enguany, la 3a edició de la Barcelona Science and Technology Diplomacy Summer School sobre diplomàcia de la ciència i tecnologia. El curs d'estiu ha tingut lloc de forma telemàtica de l'1 al 15 de juliol.

L'escola d'estiu ha estat inaugurada pel secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras i la regidora d'Àrea d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

Així mateix, la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster, ha participat en una de les sessions off-line per tal d'introduir la temàtica de les ciutats, sota el títol "Ciutats globals i diplomàcia científica subnacional". En la seva intervenció, Laura Foraster ha destacat el debat global organitzat per DIPLOCAT "Les ciutats i el seu rol internacional en un món en pandèmia" que va tenir lloc al desembre passat i que va iniciar el cicle sobre l'auge de les ciutats en l'escena internacional. Foraster ha ressaltat que "els grans reptes de les ciutats s'han tornat molt més globals i molt més solidaris, així com amb un caràcter molt més cooperatiu. Es tracta d'un nou tipus d'interacció entre els diferents actors i, per tant, la distribució de rols entre estats, metròpolis, regions i ciutats s'ha adaptat a aquestes noves necessitats". Així mateix, també ha fet un repàs a les activitats que des de DIPLOCAT s'han dut a terme sobre temàtica relacionada amb la ciència i la tecnologia, com per exemple el Digital Talk sobre reptes i oportunitats del 5G per a les àrees rurals i poc habitades, la jornada "Mengem futur" que es va organitzar conjuntament amb el CADS i el cicle de científiques pel medi ambient organitzada amb Casa Amèrica Catalunya.

Com en les passades edicions, l'escola  s'ha adreçat a científics, experts en tecnologia, diplomàtics i professionals de les relacions internacionals. En aquesta ocasió hi han participat com a ponents 47 professionals de més de 20 països. El curs, amb més de 30 hores de sessions en directe i 10 hores off-line, ha cobert els temes més actuals sobre la diplomàcia de la ciència i la tecnologia, des de la diplomàcia tecnològica, a la diplomàcia climàtica passant per la diplomàcia de la salut global, amb especial atenció a Europa, la Mediterrània i el paper de les ciutats globals.

Cal destacar que aquesta ha estat la tercera edició de l'escola d'estiu que DIPLOCAT coorganitza. L'any 2019 va tenir lloc de forma presencial i els anys 2021 i 2022 de forma telemàtica.