L'exposició 'Catalunya amb Europa: 1982-2022' il·lustra els 40 anys de presència catalana a la UE

La mostra es va inaugurar ahir a Brussel·les en l'acte de celebració de la Diada de la Delegació del Govern davant la UE

La Generalitat va inaugurar ahir a l'Espai Catalunya Europa de Brussel·les l'exposició 'Catalunya amb Europa: 1982-2022' per il·lustrar els 40 anys de presència catalana a la Unió Europea. L'esdeveniment, que va tenir lloc en el marc de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital europea, va comptar amb l'assistència del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; el delegat del Govern davant la Unió Europea, Gorka Knörr; i el comissari de l'exposició, Casimir de Dalmau, entre d'altres. En nom de DIPLOCAT hi va assistir el director de Premsa i Comunicació, Martí Estruch Axmacher.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va recordar la llarga tradició europeista de Catalunya i va dir que "cal defensar el model de societat i democràcia de la UE". La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va defensar que les quatre dècades de presència catalana a Brussel·les "demostren la voluntat de les institucions catalanes i la societat civil d'implicar-se en el projecte europeu i les seves principals polítiques i debats de manera activa". Finalment, el president Puigdemont va remarcar que cal "una Europa més democràtica i poderosa, que asseguri la supervivència de les seves nacions històriques, com Catalunya".

La mostra 'Catalunya amb Europa: 1982-2022', organitzada per la Generalitat de Catalunya, fa un recorregut pels quaranta anys de presència catalana a Brussel·les. El relat arrenca el 1982 amb la creació del Patronat Català Pro Europa, que és l'embrió tant del Patronat Catalunya Món (2007) i DIPLOCAT (2012) com de l'actual Delegació del Govern davant la Unió Europea, creada l'any 2006 sota la presidència de Pasqual Maragall. L'exposició s'estructura en sis apartats que expliquen els passos impulsats des de Catalunya per esdevenir un actor destacat a l'anomenada bombolla europea. El comissari de l'exposició és Casimir de Dalmau, qui va ser delegat a Brussel·les del Patronat Català Pro Europa i posteriorment va assumir la direcció de l'ens a Barcelona. Es preveu que la mostra sigui a Brussel·les fins a principi de l'any vinent.