Mireille Naturel parla sobre Marcel Proust a l'Ateneu Barcelonès en el centenari de la seva mort

L'experta francesa visita Barcelona convidada per DIPLOCAT

Marcel Proust va morir a París a causa d'una bronquitis mal curada el 18 de novembre de 1922. L'Ateneu Barcelonès es va voler sumar ahir als actes de commemoració del centenari de la desaparició del cèlebre escriptor francès amb una xerrada a càrrec de Mireille Naturel, experta destacada i responsable del Bulletin d'Amis de Marcel Proust. Naturel ha visitat Barcelona convidada per DIPLOCAT, que col·labora amb l'Ateneu en aquesta iniciativa.

Davant d'un nombrós públic i després de les paraules de benvinguda de la vicepresidenta de l'Ateneu, Lluïsa Julià, Mireille Naturel va conversar amb Amadeu Cuito, president de l'Associació d'Amics de Marcel Proust, i Valèria Gaillard, secretària general de l'entitat. Naturel es va mostrar molt satisfeta per la gran quantitat d'actes que s'estan organityzant arreu del món per commemorar el centenari de la mort de Proust, a qui va definir com "l'escriptor francès més notable del segle XX". L'experta francesa també va explicar que sempre es diu que Proust era molt mundà, però que a ella no li sembla una etiqueta justa: "Al final dels seus dies es va retirar a escriure de nit i l'únic lligam que tenia amb el món era la seva mare".

Barcelona és, després de París, una de les ciutats més proustianes del món. Ja l'any 1918, el doctor Joaquim Borralleras es va dedicar a divulgar la famosa obra "A la recerca del temps perdut", justament des de l'Ateneu Barcelonès. Gràcies a això, personatges com Josep Pla i Josep Maria de Sagarra es van convertir en entusiastes seguidors de Proust.