El periodista Llibert Ferri rep el XVII Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista

És un guardó que atorga l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), amb la col·laboració de DIPLOCAT

El periodista Llibert Ferri i Mateo va rebre ahir a la tarda el XVII Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que lliura l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), en un acte que va tenir lloc a l'Aula Europa, la seu de les institucions europees de Barcelona. Segons l'acta del jurat, l'atorgament del premi és també un reconeixement a TV3 i Catalunya Ràdio "per l'aposta en favor de la informació internacional que els dos mitjans públics han fet des dels seus inicis i que han permès cobertures excepcionals de grans esdeveniments mundials, com ha estat el cas, de nou, amb la guerra d'Ucraïna".

Pel que fa a Llibert Ferri, el jurat del premi valora la seva capacitat per informar durant vint anys (1987-2007) "des d'una àrea que ha viscut grans canvis, des de la caiguda del mur de Berlín i la fi de l'era soviètica, a l'entrada a la UE i l'OTAN de molts països de l'antic bloc de l'Est". El jurat del premi també ha valorat que un cop retornat a Catalunya, Llibert Ferri ha continuat oferint claus per comprendre l'espai exsoviètic, ja sigui amb documentals a TV3, col·laboracions a la premsa (ARA, El Temps) o amb la publicació de diversos llibres, com ara Cròniques postsoviètiques (Llibres de l'Índex, 1993), Dies de roig i vermell (Columna, 1999), Memòria del fred (Empúries, 2006) i L'esclat de l'Est (Eumo, 2008). En el seu discurs d'agraïment, Llibert Ferri va parlar de la seva feina i dels fets històrics "que li havia tocat viure" i va explicar que sempre n'havia informat tan bé com havia sabut.

El Premi compta amb el suport de DIPLOCAT, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Representació de la Comissió Europea i l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona, el Departament d'Acció Exterior i Unió Europea, i l'Ajuntament de Barcelona. En les anteriors edicions han rebut aquest guardó Jaume Arias, Margarita Rivière, L'Agence Europe -en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz, David Gardner, Eliseo Oliveras, Nick Malkoutzis, Samuel Aranda, Can Dundar, Griselda Pastor, Jean Quatremer, Anna Bosch i Judy Dempsey.