Xerrada de Muhàmmad Ali Amir-Moezzi sobre la diversitat de l'islam

Convidat per DIPLOCAT, és un prestigiós expert franco-iranià, director dels Estudis Islàmics de la Universitat Sorbona de París

El catedràtic Muhàmmad Ali Amir-Moezzi, director dels Estudis Islàmics de la Universitat Sorbona de París, ha estat a Barcelona convidat per DIPLOCAT. Ahir dimarts va fer una xerrada sobre la diversitat de l'islam a l'Ateneu Barcelonès i avui dimecres s'ha reunit a la seu de DIPLOCAT amb Andreu Claret, membre del Consell Consultiu de l'entitat, i Gemma Aubarell, cap del Servei de Mediterrània i Xarxes Europees de la Generalitat de Catalunya.

A la seva xerrada a l'Ateneu Barcelonès, Amir-Moezzi va oferir algunes xifres per demostrar que no hi ha un únic islam. Va explicar, per exemple, que només el 15% dels musulmans, els qui professen la religió islàmica basada en l'Alcorà, són àrabs. Els tres països del món on hi ha més seguidors del profeta Mahoma són Indonèsia, Bangladesh i Paquistan, i per tant no són àrabs. Si analitzem la cultura de l'islam que hi ha en aquests tres països, i hi afegim la dels països àrabs, veurem que es tracta de cultures molt diferents. Amir-Moezzi també es va referir a l'islam polític, que segons ell és el que ha donat lloc a les guerres actuals.

Distingit amb la Legió d'Honor el 2022, Amir-Moezzi és un dels màxims especialistes en pensament i teologia xiïta imamita, mística islàmica i poesia clàssica persa, i les seves reflexions sobre la pluralitat de l'islam són àmpliament reconegudes arreu del món.