Caldrien 96.000 cases diàries noves al món per satisfer la necessitat d’habitatge

La primera xerrada del cicle "Ciutats contra la desigualtat", organitzat per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de DIPLOCAT, ha debatut sobre els problemes relacionats amb l'habitatge

Aquest dijous ha tingut lloc la primera xerrada del cicle "Ciutats contra la desigualtat", organitzat per Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de DIPLOCAT. El cicle inclou tres xerrades per parlar d'àmbits cabdals per transformar les ciutats en indrets més habitables, justos i sostenibles: l'accés a un habitatge digne, la salut dels ciutadans i la millora de la seguretat pública.

El cicle s'ha iniciat amb una xerrada sobre els problemes d'habitatge a les grans ciutats i ha estat presentat per la directora de Casa Amèrica, Marta Nin. Ha començat l'acte agraint l'assistència d'un grup d'alumnes de batxillerat del Liceu Francès de Barcelona, que estan estudiant els problemes de gentrificació a les ciutats. Seguidament, ha presentat els dos ponents: el mexicà Alejandro Cavazos, enginyer i fundador de la start-up catalana Additive Spaces, especialitzada en habitatge sostenible, i la catalana Elena Castellà, arquitecta del departament d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Cavazos ha començat la xerrada tot recordant com les seves vivències de joventut a Mèxic el van portar a estudiar enginyeria i treballar per trobar noves formes de construcció més sostenibles i assequibles per a tothom. El mexicà ha exposat com al seu país, amb grans desigualtats socials, moltes persones viuen en construccions molt simples i edificades amb materials perillosos per a la  salut. Ha explicat que es calcula que al món caldrien unes 96.000 cases diàries per satisfer les necessitats d'habitatge. Cavajos ha parlat del projecte conjunt de la seva empresa amb una ONG mexicana per construir la primera promoció d'habitatges assequibles amb tecnologia d'impressió 3D. El projecte vol ser, també, un primer exemple de l'ús de la digitalització per construir habitatges de forma més ràpida, sostenible, de qualitat i assequible per a tothom. El sector de la construcció és un dels sectors amb el nivell d'innovació més baix i en el qual l'ús d'aquesta tecnologia es relativament nou. També ha explicat que si bé de moment s'utilitza el formigó per a la construcció d'aquests habitatges, en un futur es vol utilitzar terra i materials més sostenibles i de menys impacte ambiental i econòmic.

Per la seva banda, Castellà ha parlat de la imminent aprovació del nou Pla Urbanístic Metropolità, un pla que estableix com han de créixer les ciutats i en quins espais fins l'any 2050. Castellà ha assenyalat que el pla ha d'ordenar la mobilitat, l'habitatge i els equipaments per acollir la població dels nuclis urbans. En aquest sentit, ha exposat que l'administració pública ha d'assegurar un repartiment del parc d'habitatges per tot el territori per evitar la segregació social. La ponent ha assenyalat que el pla posarà sobre la taula la necessitat d'apostar per un lloguer social assequible. Cal tenir en compte que mentre l'Estat espanyol només té un 1'5% d'habitatges amb lloguer públic assequible, Àustria se situa en un 24% i els Països Baixos en un 30%. Pel que fa a les ciutats, Barcelona reserva el 30% a habitatge assequible en noves construccions, equiparant-se a París, un percentatge que el pla també farà extensiu a altres municipis de l'Àrea Metropolitana.   

El cicle "Ciutats contra la desigualtat" continuarà amb dues xerrades més sobre seguretat i salut els propers mesos d'abril i juny. En un moment en què la majoria de la població mundial viu a les ciutats, els centres urbans han esdevingut sovint una font de malestar, de conflicte i de solitud per a moltes persones. Les ciutats han d'evolucionar si es vol que siguin més acollidores per als seus habitants, tot millorant la seva salut física i mental i, de retruc, les relacions socials. Tant el sector públic com el privat i el tercer sector poden ser decisius en el camí cap a unes metròpolis més amables.