Visita d'una delegació suïssa per conèixer les mesures dels viticultors catalans davant del canvi climàtic

El viatge l'han organitzat conjuntament DIPLOCAT, la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i l'INCAVI

Una delegació formada per set enòlegs, viticultors i investigadors agrònoms de Suïssa visita aquesta setmana diversos indrets del Camp de Tarragona i el Penedès per conèixer de primera mà les mesures que s'estan prenent a Catalunya per adaptar la viticultura al canvi climàtic. Els representants suïssos provenen de diferents regions vitivinícoles del país, concretament del Valais, Vaud i Friburg

El viatge, que neix a partir d'una visita prèvia que va organitzar DIPLOCAT a Suïssa la tardor de 2021 per conèixer bones pràctiques contra el despoblament, s'ha organitzat en col·laboració amb la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i l'INCAVI. Tant el delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, com la directora de l'INCAVI, Alba Balcells, participen en les diferents activitats. Segons la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, que ahir va donar la benvinguda a la delegació suïssa, "l'objectiu del viatge és crear vincles entre Catalunya i Suïssa mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques en l'àmbit de la lluita contra el canvi climàtic i l'adaptació d'un sector tan important per al món rural català com és la viticultura".

Els representants suïssos tindran ocasió de conèixer diverses experiències de la mà de viticultors del Pirineu, que es desplaçaran fins al sud de Catalunya, i també visitaran viticultors del Priorat i la Conca de Barberà als seus cellers. El programa inclou visites i xerrades a les seus de l'INCAVI a Reus i Vilafranca del Penedès. Entre els temes que es tractaran aquests dies hi ha els esdeveniments meteorològics extrems, les noves condicions de cultiu i producció del vi, les varietats recuperades a Catalunya, el desherbat ecològic en viticultura i els canals de comercialització i promoció. Finalment, els participants també tindran l'oportunitat de descobrir el festival Most, dedicat al cinema i el vi, que tindrà lloc del 23 al 26 de novembre al Priorat.

Els efectes del canvi climàtic afecten cada cop més sectors de l'economia i de la societat. Entre ells, destaca el sector del cultiu i producció del vi, que s'enfronta a reptes importants davant de l'escalfament mundial i que està desenvolupant estratègies i solucions per fer-hi front. Suïssa i Catalunya son dos territoris on la vinya i el vi ocupen un lloc important tant en l'economia, com en la cultura i la història. Aquesta relació amb el territori té unes arrels molt profundes, que van més de 2.000 anys enrere, i demostren una forta capacitat d'adaptació. Davant l'actual crisi climàtica mundial, la capacitat d'adaptació de la vitivinicultura demostra la resiliència d'aquestes dues regions.