Catalans i suïssos estudien conjuntament com adaptar la viticultura al canvi climàtic

Una delegació formada per elaboradors de vi, experts i investigadors de l'INCAVI viatja a Suïssa per intercanviar coneixements en R+D

Una delegació catalana formada per dotze enòlegs, viticultors, i investigadors de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha visitat aquesta setmana diversos indrets de Suïssa per intercanviar coneixements i pràctiques de cara a adaptar la viticultura al canvi climàtic. Allà s’han trobat amb representants suïssos de diferents regions vitivinícoles del país i amb investigadors homòlegs de l'Escola de Viticultura i Enologia (Changins).

El viatge, organitzat per la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa i l'INCAVI amb la col·laboració de DIPLOCAT, és la tornada de l'intercanvi que es va fer a Catalunya el novembre de 2023. Aquella primera trobada va posar en relleu les similituds entre Catalunya i el Valais, la regió de Suïssa d'on provenia la majoria de la delegació.

En paraules de Gabriel Boichat, delegat del Govern a Suïssa, "la intervenció d'aquests tres actors ha permès bastir un projecte internacional sòlid, que combina el coneixement que té l'INCAVI del sector, les seves necessitats i els principals actors, amb l'experiència internacional, el coneixement del país receptor i la identificació d'oportunitats tant de la Delegació del Govern a Suïssa com de DIPLOCAT".

Per la seva banda, Alba Balcells, directora general de l'INCAVI, defensa que "les missions a l'exterior permeten aprendre dels millors referents internacionals i són un espai imprescindible per situar el vi català com a referent a nivell internacional, i són una aportació fonamental des de Catalunya a la vitivinicultura internacional, ja que compartim el coneixement i l'experiència existents al país."

Canvi climàtic i vitivinicultura

El viatge ha combinat sessions de treball centrades en projectes de recerca i visites a cellers emblemàtics suïssos amb l'objectiu de treballar sobre els reptes que suposa el canvi climàtic per a la vitivinicultura. En aquest sentit, els dos instituts de recerca -Changins (Suïssa) i l'INCAVI (Catalunya)- han presentat les respectives línies de treball.

Els debats s'han centrat en els projectes de recerca i desenvolupament sobre maneig de l'aigua i del sòl a Catalunya i al Valais, la digitalització del treball en el camp, les varietats híbrides i els porta-empelts resistents a la sequera. Les presentacions han inclòs també la visita a diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l'institut de Changins i l'institut de recerca d'agricultura biològica (FiBL) treballen per estudiar diferents fórmules d'enherbament per conèixer els efectes sobre la vinya.

Així mateix, l'INCAVI ha presentat els seus estudis en el camp del control de l'estrès hídric de la vinya, els treballs culturals per la retenció d'aigua de pluja, l'aplicació de la coberta vegetal en condicions de conreu mediterrani, les varietats resistents a Catalunya i els porta-empelts resistents a la sequera. Aquests temes són els que centren el Pla de Recerca 2030 de la institució catalana referent de la vinya i el vi.

La delegació catalana ha visitat dos cellers suïssos situats al cantó del Valais per completar el coneixement teòric amb una vessant més pràctica. El primer, el Domaine Chappaz de Marie-Thérèse Chappaz, és un petit celler ecològic de muntanya on els participants han vist les problemàtiques i solucions aplicades en àmbits com les varietats autòctones, les cobertes vegetals i els procediments de vinificació. Amb la segona visita, al celler del Domaine du Mont d'Or, s'han observat diferents parcel·les experimentals sobre coberta vegetal, on l'institut de Changins amb el FiBL treballen per estudiar diferents fórmules d'enherbament per conèixer els seus efectes sobre la vinya.

Entre els punts més interessants per a la delegació catalana destaquen la xarxa d'estudi sobre cobertes vegetals (30 parcel·les a tota Suïssa), les fórmules de cobertes sembrades i la correlació amb la temperatura del sòl, la utilització de productes naturals alternatius al coure per la lluita contra l'oïdi i el míldiu, la viticultura de precisió, l'automatització del reg i la situació actual de les varietats híbrides resistents a malalties.

El principal resultat d'aquest intercanvi de coneixements i bones experiències del sector vitivinícola suís i català és l'enfortiment dels diferents actors davant del canvi climàtic, que és un repte de futur majúscul. Gràcies a la recerca científica, els elaboradors de vi han pogut conèixer diferents propostes de solucions que poden tenir un impacte directe i positiu en les seves produccions. La delegació catalana ha valorat l'intercanvi d'experiències i coneixements de manera molt positiva, especialment per les diferents oportunitats de col·laboracions futures que s'han començat a dibuixar en camps com el control del sòl i l'aigua i la mecanització de vinyes amb forta pendent.