La guerra canvia la lluita pels drets dels treballadors

UGT de Catalunya i Catalunya Internacional conviden els representants dels principals sindicats d'Ucraïna per parlar de la seva lluita en temps de guerra

Ahir a la tarda va tenir lloc a la Sala de Brigades Internacionals de la seu d'UGT de Catalunya la conferència "Drets laborals en temps de guerra: una lluita per les llibertats i la democràcia". La jornada va ser organitzada per l'UGT de Catalunya amb la col·laboració de Catalunya Internacional i va comptar amb la participació dels representants dels dos principals sindicats d'Ucraïna, la Federació de Sindicats d'Ucraïna (FPU) i la Confederació de Sindicats Lliures d'Ucraïna (KVPU).

L'acte va ser inaugurat pel secretari general de l'UGT de Catalunya, Camil Ros, qui en les seves paraules de benvinguda va remarcar que en situacions de crisis com la que viu Ucraïna cal mirar de no perdre la condició de persones humanes malgrat que la lluita pels drets es vegi temporalment afectada. A nivell institucional van parlar, també, Jordi Valls, quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Szapiro, director de l'oficina de representació de la Comissió Europea a Barcelona i la secretària general de Catalunya Internacional Laura Foraster i Lloret. Valls i Szapiro van remarcar la importància de no oblidar el conflicte obert a Ucraïna malgrat que hagi passat a un segon terme en l'agenda mediàtica, atès que en aquest conflicte està en joc la defensa dels valors inherents a la Unió Europea i a Europa en general. Per la seva banda, Foraster va destacar que la trobada tenia per objectiu portar la veu dels protagonistes d'aquest conflicte a Catalunya per poder sentir de primera mà el que està passant a Ucraïna. Foraster també va recalcar que escoltar allò que passa en l'àmbit internacional és una feina primordial de l'entitat per connectar Catalunya amb la resta del món i facilitar l'intercanvi de bones pràctiques en ambdues direccions.

La jornada va ser conduïda per Cati Llibre, responsable d'Internacional a l'UGT de Catalunya qui, un cop acabades les presentacions institucionals, va interlocutar amb els veritables protagonistes de la jornada, el president de la FPU, Grygorii Osovyi, el secretari d'Internacional, Vasyl Andreryev, i la secretària d'Internacional de la KVPU, Olesia Briazgunova.

En la seva exposició, Osovyi va assenyalar que la guerra ha canviat els termes del diàleg sindical. No es pot parlar de falta de productivitat perquè la guerra ha destruït molts llocs de treball i ha incrementat la crisi econòmica i social afectant els drets dels treballadors per l'aplicació de la llei marcial. La tasca del sindicat, entre altres, ha esdevingut també la de definir una estratègia futura per a la situació de post-guerra.

Per la seva banda, Briazgunova es va centrar en parlar del risc que han hagut d'assumir les  dones, i fins i tot els nens, en el "mercat laboral", per reemplaçar la feina dels homes cridats a files. Feines en les quals estava prohibit pel govern contractar dones o nens, com el treball en mines, ara són ocupades per aquest sector per tal d'assegurar el dia a dia del país. O l'estrès post-traumàtic que estan patint com a víctimes directes de la violència produïda pel conflicte. Totes dues situacions són mostres clares del canvi social i laboral que s'ha produït en el país com a conseqüència de la guerra. En aquest sentit, ha destacat els programes de resiliència psicològica i suport psiquiàtric que estan desenvolupant els sindicats. La ponent va concloure posant en evidència que la guerra ha posposat les lluites clàssiques sobre les bretxes salarials i la igualtat de gènere per fer front als problemes de risc i seguretat laboral i a l'increment de malalties mentals sorgides arran del conflicte.

Finalment, Andreyev va parlar de la feina que caldrà fer per gestionar l'escenari de postguerra. Va comentar que dels 10 milions d'ucraïnesos que han fugit del país dubten que en torni la meitat i això obre nous reptes per recuperar mà d'obra, més necessària que mai, per ajudar a la reconstrucció del país. Caldrà també formar treballadors en els àmbits de la construcció i la metal·lúrgia i treballar en la reinserció professional dels veterans. El ponent va assenyalar que Ucraïna s'haurà de renovar, perquè porta molts anys sent atacada, més enllà del conflicte actual, i caldrà afrontar també les lluites clàssiques de qualsevol societat com la lluita contra la corrupció, el dret a la vaga i la recuperació de llibertats. En definitiva es tracta de recuperar la normalitat i protegir "la civilització europea", en paraules seves.

La jornada va concloure amb les intervencions de representants de diferents entitats de la societat civil catalana que s'han implicat en l'anàlisi o el suport directe al conflicte a Ucraïna. Han parlat David Minoves, director del Fons Català de Cooperació, Carmen Claudín, investigadora sènior associada del CIDOB, Alfons Bech, de la Xarxa Europea de Solidaritat amb Ucraïna i Victòria Tissot, ambaixadora de les Arts d'Ucraïna.