El periodista Jean Quatremer rep el Premi a la Trajectòria Europeista

Diplocat col.labora amb l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya en el lliurament del guardó

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) col·labora des de fa anys amb el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que lliura cada any l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC). Enguany, el guardó ha recaigut en el periodista francès Jean Quatremer, que segueix l'actualitat europea per al diari Libération des de fa prop de 30 anys a Brussel·les. L'acte ha tingut lloc aquest migdia a l'Auditori de La Pedrera de Barcelona.

El jurat ha volgut premiar Quatremer per la seva extensa carrera cobrint la informació a les institucions europees i per ser un periodista crític i amb esperit didàctic. També n'ha valorat "la independència professional, l'esperit didàctic i l'adaptació constant", així com les "seves investigacions periodístiques, de gran rellevància i forta transcendència a les institucions europees". També posa de relleu la seva figura de periodista de referència a Brussel·les, una posició que ha cimentat amb la publicació de diversos llibres, l'actualització constant d'un dels primers blocs a internet sobre temes europeus i la direcció de documentals televisius.

Després de rebre el premi, Jean Quatremer ha explicat que "un periodista no ha d'agradar, hi és per no agradar". I ha afegit: "Prefereixo que m'odiïn, que no que m'estimin. Si m'estimen, és un mal senyal". El guardonat també ha insistit que està profundament compromès amb la construcció comunitària perquè odia la guerra, i per això per a ell Europa és una magnífica idea. "Però avui aquesta idea està en perill", ha alertat Quatremer. I ha precisat que l'amenaça no ve dels ciutadans europeus, que han demostrat en les últimes eleccions que hi continuen creient, sinó dels estats.
 
Quatremer també ha volgut denunciar el fet que a la cerimònia no hi hagués representants ni de la Comissió Europea ni del Parlament Europeu. El periodista francès creu que molesta el seu esperit crític en general i que hagi criticat com el procés català ha estat tractat per les autoritats espanyoles i pel govern de Mariano Rajoy en particular. Pel corresponsal de Libération, això "només ha fet que aprofundir el problema i engrandir el conflicte entre els pobles". Als representants de les institucions europees tampoc els ha agradat que l'escultura del guardó inclogui un llaç groc i una inscripció que diu que votar no és un crim, segons Quatremer.

L'encarregat de lliurar el premi ha estat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, que en el seu  discurs de cloenda ha dit que "la veritat és valenta i per ser un bon periodista com Quatremer cal coratge". El conseller també ha defensat que "els que creiem en Europa som la majoria, i anem en augment" i ha reivindicat que es parli més dels ciutadans proeuropeus, "que volen que Europa vagi encara més enllà i sigui més pacífica, més pròspera i mes democràtica".
 
L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), organitzadora del guardó, ha destacat que és un "premi a l'europeisme crític". Ramón Vilaró, president de l'APEC, ha definit Quatremer com "l'enfant terrible de la Comissió Europea" i l'ha descrit com "un periodista europeista, però que no per això perd l'esperit crític amb la manera com les institucions de la Unió Europea exerceixen el poder".