Educació i esport, combinació guanyadora per lluitar contra el racisme

Diplocat ha col·laborat en un debat organitzat per la Delegació de la Generalitat de Catalunya als Estats Units d'Amèrica

Com utilitzar l'esport per combatre el racisme ha estat el leitmotiv del debat en línia "Tackling systematic racism through sport", que avui 10 de setembre ha organitzat la  Delegació del Govern de Catalunya als Estats Units d'Amèrica en col·laboració amb Diplocat. En el debat, en llengua anglesa, hi han participat el delegat de la Generalitat als EUA, Isidre Sala; el president de l'US Soccer Foundation, Ed Foster-Simeon; el delegat del FC Barcelona als EUA, Xavier O'Callaghan; els exjugadors de futbol americans Charlie Davies i Saskia Webber; i la representant de l'AE Ramassà, Carolina Ribalta. També ha comptat amb els vídeos enregistrats d'Araceli Segarra i Ricky Rubio. La moderació del debat ha anat a càrrec de la periodista Aurora Masip.

Aquí teniu el vídeo íntegre de l'acte:

Isidre Sala i Ed Foster-Simeon han introduït el debat. Sala ha començat exposant el problema que suposa el racisme a la nostra societat i ha dit que ha arribat el moment d'actuar. També ha citat Mandela i la seva sentència "l'esport té el poder de canviar el món" per reforçar la idea del debat. Per la seva part, Foster-Simeon ha centrat el seu discurs a exposar que el moment actual és trist però també està ple d'esperança, ja que l'esport uneix les persones, i també ha citat Mandela tot recordant que l'esport pot ser més efectiu que la política per combatre el racisme social. El president de l'US Soccer Foundation ha acabat el seu discurs posant èmfasi en el poder i la influència positiva que poden exercir els entrenadors infantils i juvenils.

Xavier O'Callaghan ha explicat que el lema "més que un club" del Barça també està lligat als valors i ha exposat els canvis que ha fet el Barça en els últims anys per acabar amb les desigualtats. Ho ha exemplificat amb la professionalització de l'esport femení en els últims anys i amb les més de 50 activitats que té la Fundació del club per donar suport a la quitxalla, perquè a partir de l'esport pugui haver-hi integració. Als EUA, la Fundació només actua a Nova York, on tenen un programa a 16 escoles en què intenten integrar els infants a les seves comunitats i col·laboren per crear lligams entre nens d'orígens diferents. Des del FC Barcelona també han aportat un vídeo de Ricky Rubio, jugador de la NBA, mostrant el seu compromís en contra del racisme.

Saskia Webber ha parlat sobre la seva experiència amb el racisme en l'esport. Ha explicat que mai ha patit racisme dins de l'esport, sinó que l'ha viscut per part dels espectadors o quan ha viatjat. Sobre el nou moviment antiracista de l'esport nord-americà, creu que la majoria d'esportistes no es manifestaran, no explicaran què passa per no cridar l'atenció i posar en risc la seva carrera esportiva. Alhora, ha dit que és molt important que s'obri el debat en un espai còmode i segur, on es pugui parlar i preguntar obertament sobre el racisme.

Carolina Ribalta, representant de l'AE Ramassà, ha explicat l'experiència del club, ara ONG, i l'origen de la seva acció social. Ha explicat que tot va començar quan van tenir l'oportunitat de jugar amb el campió de la lliga d'Etiòpia. L'impacte d'aquell viatge va fer que comencessin un projecte a escoles i empreses catalanes sobre com l'esport pot canviar el món, amb la missió de donar l'oportunitat de jugar a tots els nens. Actualment són el primer club de futbol que és ambaixador de l'ONU i treballen amb clubs i escoles a diferents països. També  estan treballant amb l'ACNUR per crear un equip de futbol femení amb dones refugiades.

L'alpinista catalana Araceli Segarra, membre del Consell Consultiu de Diplocat, ha estat convidada a compartir la seva opinió també amb un vídeo. Segarra ha remarcat dues idees principals. La primera idea és que la muntanya no discrimina per gènere ni raça, és la mateixa per a tothom. I la segona idea és que en moments de perill, no importa qui ofereix l'ajuda, i que aquesta idea l'hem d'aplicar al nostre dia a dia.

Finalment, el torn de paraula ha estat per a Charlie Davis, que ha explicat que a ell el que el va enganxar del futbol era la unitat de l'equip, formar part d'un grup, i també que l'esport li aportava referents de diferents països i cultures. Ha recordat que les experiències racistes que va viure les va ocultar, perquè va ser educat sobre la base de no mostrar vulnerabilitat davant d'aquests comportaments. Però aquest any ha canviat i ha començat a parlar. Davis ha dit que els esportistes han de ser referents, en discurs i en acció. Ha remarcat que els equips han d'actuar i si a l'estadi un espectador profereix insults racistes, se l'ha de fer fora, i si és un gran grup, és l'equip el qui hauria de marxar. Finalment, ha exposat que la batalla contra el racisme no és l'única, i que també cal lluitar contra l'homofòbia i l'antisemitisme.

A continuació s'ha obert el torn de preguntes, en què s'ha preguntat sobre l'impacte de la vaga de l'NBA en el moviment Black Lives Matter. Foster-Simeon ha respost que els jugadors tenen una gran plataforma i molt poder i ha remarcat que els jugadors ja no callen com s'esperava que fessin, sinó que ara parlen i tenen el suport de la lliga per fer-ho. Davis també ha contribuït a la resposta dient que l'NBA va parar perquè era la manera de pressionar els grans empresaris perquè parlessin amb els polítics. Van poder parar perquè ho van fer tots i junts i això demostra que el poder està en la unitat. Davis ha finalitzat dient que si l'esportista, que és un líder i un heroi, parla sobre aquests temes, els seus seguidors es conscienciaran molt més fàcilment. També s'ha preguntat sobre la segregació econòmica en el futbol americà i Foster-Simeon i Webber han remarcat la voluntat de poder donar l'oportunitat a tothom de jugar i participar, perquè si no es donen oportunitats, no es produiran canvis. A la pregunta de com combatre el racisme, Ribalta ha respost que tothom hi pot posar de la seva part i que el que és clau és l'educació des de ben petits, perquè com ha dit Webber, un no neix racista, sinó que se'n torna.

A l'hora de tancar l'acte, Foster-Simeon també ha reiterat la importància de l'educació dels infants, ja que és la manera de canviar el futur i, amb sort, fer desaparèixer el racisme. També ha remarcat com totes les persones del món de l'esport han d'entendre i trobar el rol que poden jugar per canviar les coses. Isidre Sala ha agraït la participació dels ponents i els espectadors i ha expressat la voluntat de realitzar futures activitats amb la mateixa finalitat.