El Ple de DIPLOCAT aprova el Pla de treball 2021

La intenció és combinar activitats telemàtiques i presencials, sempre que les circumstàncies ho permetin

Aquesta tarda s'ha reunit de manera telemàtica el plenari de DIPLOCAT, en una sessió presidida per Bernat Solé, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Durant la reunió s'ha aprovat el Pla de treball 2021, que ha estat presentat per la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster.

Laura Foraster ha explicat que el Pla de treball de l'any que ve s'ha vist afectat per dos aspectes. En primer lloc i com és obvi, "per la pandèmia de la COVID-19, que ha fet que  algunes de les activitats previstes aquest 2020 s'hagin passat al 2021 a l'espera que la situació millori i que d'altres s'hagin redissenyat per adaptar-les al format digital". Per altra banda, el Pla de treball de 2021 ja no inclou la terminologia "diplomàcia pública" per referir-se a les activitats de DIPLOCAT, "en compliment d'una sentència recent del Tribunal Constitucional espanyol".

Entre les activitats previstes que ha anunciat la secretària general de DIPLOCAT, destaquen les següents: monitoratge de la presència de Catalunya als mitjans de comunicació internacionals i xarxes socials; elaboració d'una enquesta sobre la percepció de Catalunya a 15 països d'Europa i Amèrica; visites a Portugal i a Suïssa per conèixer models de bones pràctiques en polítiques socials i lluita contra el desequilibri territorial respectivament; la coorganització del Festival de Documentals Euromediterranis (MEDIMED); la promoció d'activitats relacionades amb Sant Jordi mitjançant la plataforma Books & Roses; i el manteniment del programa de beques internacionals.

Durant el 2021 es continuarà impulsant la projecció internacional del món local, que disposa d'un Pla específic, i començarà l'any amb un cicle de xerrades que s'obrirà el proper 11 de gener. També es continuaran organitzant taules rodones digitals i debats presencials, sempre que sigui possible, com ara un sobre l'esport com a eina d'inclusió social, previst amb el FC Barcelona. La voluntat de DIPLOCAT és de col·laborar tant amb les entitats del consorci com alienes en l'organització dels actes.

Per la seva banda el conseller Bernat Solé ha afirmat que "el Pla de treball 2021 de DIPLOCAT mostra que continuem apostant, de manera ferma, per promoure la projecció exterior". També s'ha referit a "la necessitat de l'intercanvi de bones pràctiques amb altres països, sobretot en aquests temps complexos de gestió de la pandèmia, que ens exigeixen una constant interconnexió global". Solé ha demanat els màxims esforços i responsabilitat per afrontar aquesta "crisi múltiple i sistèmica, de la que en sortirem gràcies al compromís compartit amb la societat civil i les entitats membres del consorci".