Covid-19, esports i cultura marquen la presència de Catalunya a la premsa mundial el 2020

DIPLOCAT fa públic un estudi fet per la URV sobre la presència i representació de Catalunya a 10 grans diaris internacionals durant l'any passat

Des del 2019, DIPLOCAT monitora la presència de Catalunya a la premsa internacional. Asterisc*, un grup de recerca en Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, ha estat l'encarregat d'elaborar l'estudi corresponent a l'any 2020. El treball analitza la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials: The Washington Post i The New York Times (Estats Units), The Guardian i The Daily Telegraph (Gran Bretanya), Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung (Alemanya), Corriere della Sera i La Repubblica (Itàlia), i Le Figaro i Le Monde (França).

Entre les principals conclusions de l'estudi (pàg. 102-103) destaquen les següents:

  • Els 10 diaris analitzats van publicar 1.021 peces periodístiques on apareixia citada Catalunya en general, de les quals 322 com a protagonista. El diari amb més informacions sobre Catalunya va ser The Guardian (247) i el que menys The Washington Post (18). El diari amb més peces centrades en Catalunya va ser la Süddeustsche Zeitung i el que menys The New York Times. El país que més peces va dedicar a Catalunya va ser el Regne Unit i el que menys Estats Units. Catalunya només apareix una vegada a portada, concretament al Corriere della Sera.
  • Comparat amb l'any 2019, augmenta la xifra de mencions genèriques a Catalunya (de 584 a 1.021), però disminueix la de peces on Catalunya és protagonista única (de 50% a 31,54%). Això segurament és degut a que enguany molts articles sobre la covid-19 esmenten Catalunya només com a referència geogràfica.
  • La principal temàtica que apareix relacionada amb Catalunya l'any passat és la covid-19 (50,54%), seguida dels esports i els temes culturals. El temes relacionats amb el procés independentista ocupen el quart lloc, amb un 7,19% del total. El 39,7% de les peces sobre Catalunya s'ubiquen a la secció internacional i un 18,31% a les pàgines esportives.
  • Els principals marcs interpretatius de les notícies de caire polític són tres: Catalunya i Espanya són dos bàndols en conflicte (majoritari), la situació política catalana com una realitat en moviment, i Catalunya i Espanya són dues forces en tensió permanent i amb possibilitat de ruptura.
  • Els mesos amb més volum de notícies sobre Catalunya van ser juliol i agost. El mes de juliol hi va haver diversos rebrots de la covid-19 a Catalunya que van fer que es tanquessin les zones afectades i que es prenguessin mesures restrictives també per al turisme. El mes d'agost continua la temàtica covid-19 i apareix  l'intent de sortida del Barça per part de Leo Messi. 
  • El gènere més emprat és l'informatiu (75,33%) i el de menor freqüència, l'opinatiu (6,17%). L'escassa presència d'articles d'opinió en relació a Catalunya mostra que es tracta d'un tema amb poca rellevància durant el 2020.
  • Els corresponsals dels diaris analitzats han publicat 60 piulades a Twitter relacionades amb Catalunya. Els temes amb més presència a les xarxes han estat la covid-19 i la política, especialment aquella vinculada amb la formació de govern a Madrid. Altrament, Catalunya no centra l'agenda dels corresponsals respecte a l'actualitat política espanyola. La posició més crítica dels corresponsals respecte a Catalunya a les xarxes és l'ús polític de la pandèmia i la manca de coordinació en la gestió sanitària. Respecte al conflicte polític, hi ha un cert consens en què la judicialització actual no ajuda a la resolució del conflicte.

Enllaços relacionats