Poemes i roses de Sant Jordi per trencar el confinament

Diplocat posa en marxa una campanya internacional de felicitacions virtuals en el marc del projecte #BooksAndRoses, amb el suport del Gremi de Llibreters de Catalunya

El Covid-19 farà que demà els llibres i les roses no envaeixin els carrers i les places de Catalunya com és habitual. Tampoc hi haurà actes fora de Catalunya, més enllà d'alguns concursos literaris virtuals, mentre que els darrers anys se n'havien arribat a comptabilitzar uns centenars en el marc de la campanya d'internacionalització de la Diada de Sant Jordi #BooksAndRoses, impulsada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) a partir del 2015.

Amb l'objectiu de mantenir viu l'esperit d'aquesta festa i facilitar que tothom pugui enviar roses i textos literaris des de casa, Diplocat ha activat aquest matí un apartat de felicitacions virtuals dins el web www.booksandroses.cat, en català, castellà i anglès. Les roses es poden personalitzar amb la tria de diferents colors i tiges. Diplocat ha fet difusió de la iniciativa entre la seva xarxa de contactes internacionals perquè les roses s'escampin arreu del món i s'enviïn textos i poemes en molts idiomes diferents.

Laura Foraster, secretària general de Diplocat, explica que aquesta iniciativa "està en línia amb un dels objectius principals de l'entitat, que és donar a conèixer Catalunya al món, amb els seus valors i riqueses". Segons Foraster, "la campanya de felicitacions virtuals substitueix enguany i per causa de força major el tradicional programa de visites internacionals que Diplocat organitzava cada any amb periodistes d'arreu del món".

Tot i que l'apartat del web que permet enviar les roses ja està activat, la intenció és que estigui en ple rendiment demà, dia de Sant Jordi. Laura Foraster ha anunciat que enviarà 25 roses a primera hora del matí. Entre els receptors hi haurà representants polítics com el president de la Generalitat, la consellera de Cultura i el d'Exteriors, i l'alcaldessa de Barcelona; la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya i alguns dels llibreters estrangers que Diplocat havia convidat a Barcelona per Sant Jordi en el passat; escriptors com Haruki Murakami i Colm Tóibín; premis Nòbel com Jody Williams, Mohammad Yunus, Malala Yousafzai i Martti Ahtisaari; acadèmics com Paul Preston, Eeva Furman i Nick Cull, i personalitats reconegudes com Desmond Tutu, Jane Goodall i Jeremy Rifkin. També, com a mostra d'agraïment per la tasca que fan aquests dies, i en representació de tot el col·lectiu de metges i infermeres, enviarà roses a Vanessa Estudillo, infermera de l'UCI de la Vall d'Hebron, el metge investigador Oriol Mitjà i l'epidemiòleg Antoni Trilla.

Diplocat va posar en marxa l'any 2015 el web del projecte #BooksAndRoses com a eina de promoció internacional de la Diada de Sant Jordi. El web ofereix informació sobre Sant Jordi en diversos idiomes, un vídeo explicatiu i materials de difusió descarregables, com ara un flyer que enguany s'ha traduït a 17 idiomes addicionals, estant ara disponible en més de 30 idiomes.