Catalunya celebra Sant Jordi arreu del món amb 361 actes a 190 ciutats

El Govern i DIPLOCAT han presentat els actes internacionals de celebració de la diada 

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, i la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, han presentat les activitats i les xifres de la vessant internacional de Sant Jordi d'enguany, en una conferència de premsa que ha tingut lloc aquest migdia a l'Institut Ramon Llull (IRL) a Barcelona i a la qual ha assistit també el seu director, Pere Almeda.

"La festa dels llibres i les roses és la nostra gran ambaixadora al món", ha dit la consellera Natàlia Garriga, que ha destacat que "els nostres autors i autores cada vegada són més traduïts i celebrats arreu del món", i ha posat d'exemple Eva Baltasar, que amb la seva novel·la Boulder s'ha convertit en la primera autora en català finalista del Booker Prize, un dels guardons literaris més prestigiosos del món.

Laura Foraster ha assegurat que "molts països pagarien per tenir una festa com aquesta, tan transversal i inclusiva", i ha subratllat que és "una de les millors cartes de presentació de Catalunya al món, pels valors que representa". Foraster ha explicat les dues grans actuacions de DIPLOCAT per Sant Jordi: d'una banda, un programa de visitants internacionals adreçat a periodistes de l'àmbit cultural que comença avui; i de l'altra, el portal del projecte BooksAndRoses, que des de 2015 aglutina tots els actes de Sant Jordi que s'organitzen arreu del món, que enguany són un total de 361 a 190 ciutats de 36 països. Pel que fa als periodistes estrangers, enguany la delegació està formada per 8 professionals d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Gran Bretanya, Itàlia, Marroc i Portugal.

Per la seva banda, la consellera Meritxell Serret ha declarat que la diada de Sant Jordi és la festivitat de referència per explicar-nos al món. "És una festa de la gent, una festa al carrer que la gent se la fa seva, i és diversa, plural, viva i dinàmica", ha dit Serret. És a través d'aquests valors, ha explicat, "de la riquesa i l'obertura que expressa la societat catalana quan celebra el Sant Jordi, el que ens ajuda a projectar-nos als diferents països". "L'acció exterior catalana és irrenunciable, tal com ho són la nostra llengua i la nostra cultura, i ho reivindicarem a tot el món", ha assegurat Serret, que ha volgut fer una menció especial als milers de catalans i catalanes que resideixen a l'exterior i que justament aquest diumenge celebren també el seu dia internacional.

Pel que fa als actes promoguts des de les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l'exterior, són més d'un centenar d'esdeveniments a 20 països i a 60 ciutats d'arreu del món. A aquests s'hi sumen les activitats impulsades pels casals i les comunitats catalanes a l'exterior, l'Institut Ramon Llull, l'Agència Catalana de Turisme, ACCIÓ, i entitats individuals com la Farragut Fund d'Estats Units o l'Associació d'Amistat Barcelona-Colònia. Els actes són sobretot literaris i culturals, i inclouen lectures dramatúrgiques, concerts o exposicions, però també s'organitzen tallers de traducció i d'il·lustració, activitats infantils, tastos gastronòmics, conferències o actuacions castelleres, sempre amb l'objectiu de difondre la llengua i la cultura catalanes arreu amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Enllaços relacionats