Leon Gurvitch fa d'Ígor Stravinsky a l'Ateneu Barcelonès

Web Leon Gurvitch

Primera xerrada del cicle "Crear: de l'emoció a l'obra", coorganitzat per DIPLOCAT i l'Ateneu per commemorar el centenari de la visita del cèlebre compositor rus

Cicle Ateneu

Ígor Stravinsky va visitar Catalunya el 19 de març de 1924 convidat per la Mancomunitat de Catalunya. Entre les activitats programades hi havia una visita a l'Ateneu Barcelonès, on va escoltar sardanes al jardí i va quedar impressionat per la peça "Juny", de Juli Garreta. Diuen que en acabar el darrer acord, Stravinsky va cridar "Més Garreta!".

Cent anys després, DIPLOCAT i l'Ateneu Barcelonès van voler commemorar aquesta efemèride convidant Leon Gurvitch, compositor i pianista bielorús afincat a Alemanya. En un acte molt emotiu que es va fer ahir dimarts a una Sala Oriol Bohigas de l'Ateneu ben plena, van acompanyar Gurvitch el jove compositor català Joan Magrané, i Albert Fontelles, músic, musicòleg i expert en sardanes, que va fer les funcions de presentador.

L'acte va començar amb la interpretació d'una sèrie de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi. A continuació, Fontelles va parlar amb Magrané i Gurvitch sobre la importància de la música sardanística i dels possibles paral·lelismes amb la música popular russa o d'altres països. Gurvitch va interpretar al piano el seu "Homenatge a Stravinsky" i va fer una improvisació sobre unes notes que el compositor rus va prendre a l'Ateneu fa 100 anys. Finalment, l'acció es va traslladar al jardí de l'Ateneu, on la Cobla Sant Jordi va oferir al públic assistent la possibilitat de ballar algunes sardanes i on Gurvitch i la seva esposa van poder fer el seu bateig sardanístic. 

Enllaços relacionats